Bine ati venit pe blogul meu

luni, 2 august 2010

Libertate sau haos in Romania?De multe ori aud oameni spunand ca " Romania este o tara libera, asa ca fac si spun ce vreau". Ce inseamna libertatea? Neingradirea? Lipsa constrangerilor? Permisiunea tuturor lucrurilor? Daca ne gandim logic avem libertatea de a spune ce vrem pentru ca este o lege(!) care prevede ca fiecare om are dreptul la libera exprimare. Asadar, libertatea este acordata printr-o lege, punandu-se astfel in aplicare porunca lui Pitagora " inainte sa-i dai poporului libertatea, da-i legi". Legea inseamna constrangere, deoarece nu permite abateri de la ea. Mergand pe acelasi rationament logic, rezulta ca libertatea contine si constrangeri. Exista libertate doar daca exista legi respectate. Haosul, in schimb. poate sa contina legi care sa nu fie respectate, sau poate sa nu aiba legi.
In final, in Romania ce este libertate sau haos? Avem legi respectate, o lege pentru toti sau avem legi pentru fiecare cetatean in functie de interesele lui? Cei care fac legile le respecta sau se intampla ca pe vremea lui Eduard I in timpul caruia un contemporan sustinea ca regele" vrea sa fie legal, dar el declara legal tot ce-i convine".
Nu vreau sa sustin ca in Romania este sau nu libertate, ori sa afirm faptul ca ceea ce am scris in acest articol este adevarat sau nu( este doar punctul meu de vedere), declar insa cu tristete ca din pacate eforturile unor oameni de a schimba mersul tarii pe un fagas mai bun, in care se promoveaza frumosul nu sunt pretuiti pe masura eforturilor depuse nici de cei de la conducere, nici de popor. In acest sens Pitagora avea dreptate" Caleste arama si vei face bronz/ Caleste fierul si vei face otel/ Legiuitorule! Chiar daca ai sa calesti poporul in apele intelepciunii nu vei face niciodata oameni".